ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

ДЕН НА ГРАМОТНОСТТА В ОУ “ П. Р. СЛАВЕЙКОВ“

На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г. Има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се.

Около 793 милиона са възрастните по света, които не знаят да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени. 67 милиона малки деца не ходят на училище и 72 милиона юноши не упражняват правото си на образование, според данни на ЮНЕСКО.

По случай  този ден, на 30. 09. 2016 година в Основно училище “ Петко Рачов Славейков“ се проведе занимателна игра с участието на учениците от четвърти клас. Мероприятието беше организирано от Народно читалище “ Зора – 1945″ гр. Ямбол  със съдействието на Ръководството на училището. Играта протече в рамките на един учебен час като отделните й части имаха състезателен характер. Учениците бяха разпределени в три групи по 6 деца, а публиката (останалите четвъртокласници)  подкрепяше и аплодираше състезателите. Самата игра протече в показване на знания, смях и забавление. Резултатите бяха отлични. Състезателите получиха индивидуални подаръци, а всяка от трите паралелки получи енциклопедия, за да продължат учениците да се образоват и да знаят повече и повече.