ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като „Ден за борба с тормоза в училище“. Неговата история започва в Канада през 2007-а година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чийто училищен календар той е традиция.

Днес в ОУ „П.Р. Славейков“ – гр. Ямбол , ученици от V „в“ клас- Гергана, Иванина, Марина, Румина и Теодора раздадоха материали  на своите съученици , осигурени от МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ. Беше изработен и постер, с който учениците присъединяват към гласа на милионите други даца по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

И нека да завършим: „Човек няма силата да направи добро на всички, но имаизбора да не причинява зло на никого.“

20210224_102052 20210224_102251_01 20210224_103932