ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Искам да съм здрав!

Под мотото „Искам да съм здрав!“ ученици от първи до седми клас на ОУ „П. Р. Славейков“ участваха в станалата традиционна изложба за седмицата на здравословното хранене. И тази година фоайето на училището бе отрупано с рисунки на плодове и зеленчуци. Учителят по Изобразително изкуство Александър Александров бе подбрал най-красивите натюрморти, за да грейне изложбата от свежите цветове на щедрата есен. Грозде, тикви, ябълки и круши съжителстваха мирно с екзотиката на банани, портокали, лимони и ананаси.

Най-голяма бе изненадата от творческите иновации на 3. „а“ и 3. „б“ клас. Децата бяха направили от плодове човечета, птици, животни, растения – изключително весели, красиви и оригинални, толкова, колкото може да роди само детското въображение.

Във всички класове имаше петминутки на здравословното хранене. Припомнено бе, че здравословното хранене се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, чрез увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Инициативата ежегодно заляга в плана за дейности на здравната комисия от преподаватели на училището ни.