ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Международен ден на книгата

Под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял“ премина отбелязването на Международния ден на книгата и авторското право в третите класове на ОУ „П. Р. Славейков“. Познатите вече на децата кака Евдокия и кака Дария от читалище „Зора“ четоха хумористични приказки от Елин Пелин и също толкова забавни стихотворения от Виктор Самуилов. Децата искрено се смяха на приключенията на юнака Гюро и неговите другари и на белите, които малките пакостници сътворяват в произведенията на В. Самуилов. Накрая гостите и третокласниците се разделиха с обещание за нови срещи като тази, посветена на Международния ден на книгата.

            Интересно и вълнуващо стартира Националната седмица на четенето, която се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката. В нея активно се включиха учениците от начален и прогимназиален етап с инициативи за насърчаване на интереса към четенето. Бяха проведени вдъхновяващи срещи на ученици от 1-4 ти клас с техните по-големи съученици от прогимназиален етап на обучение. Седмокласниците прочетоха на по-малките текстове от български и чужди автори.
Историите, представени и разказани от почти връстник, се оказаха интригуващи и провокираха интереса на децата към герои, случки и послания. Малките срещи тази седмица показаха, че любовта към книгите няма да бъде загърбена, независимо от новите технологии, и всяка история, разказана от подходящия пример и със сърце, може да вдъхнови нови читатели.