ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

На националния празник в Музея на бойната слава

Трети март е един от най-великите празници,които ние с гордост честваме.Споменаваме героите,които са дали живота си за свободата на България.Тяхната съдба е неразривно свързана с родната земя,с неговото бъдеще.Драматична е била съдбата на българския народ.Векове той е живял в робство.Всеки спомен от миналото е болезнен.Ала народът не се е примирявал с робството,а мъжествено е отстоявал своите стремежи.
С тържествено честване бе отбелязан 3 март, Националния празник на Република България. В церемонията по издигане на националния флаг в Музея на бойната слава участваха представителни части на Ямболския гарнизон.
„Нека пазим българското самосъзнание! Нека и днес бъдем със свободен и горд дух и да градим заедно бъдещето на града ни и на родината ни!”,  призова в словото си кметътна Ямбол Георги Славов.
Голяма част от присъстващите  се възползваха от обявения от Музея на бойната слава Ден на отворени врати, за да разгледат експозициите на музея.В двете зали на музея са показани снимкови материали и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, IV Конен полк, Трета пионерна дружина, лични вещи на местни жители, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни (I и II-ра), медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е на въоръжение в българската армия и др. Сред експонатите е пушка „Манлихер“ – подарък за музея от министър на отбраната на България – ген. Аню Ангелов.

                                                                 Клуб „Млад журналист “

DSC09245 DSC09204 DSC09206 DSC09208 DSC09210 DSC09211 DSC09214 DSC09217 DSC09227 DSC09242