ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Общоградски празник в парка

Четири групи ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ взеха участие в общоградските представителни изяви по приключване на проект „Твоят час“ в ямболския градски парк. Това бяха клубовете „Празници и обичаи“ с деца от 2. „в“ кл., „Творческо студио“ с деца от 3. „а“ клас , „Живот сред природата“ с деца от 3. „б“ кл. и „Велосипедът – най-популярното превозно средство на планетата“ с ученици от 5. и 6. кл.

Малките второкласници от класа на г-жа Снежана Василева от клуб „Празници и обичаи“ бяха подготвили възстановка на традиционна българска седянка. Те представиха обичаи, песни, гатанки, наричания, скоропоговорки и танци от есенно-зимния цикъл. Всички деца бяха облечени във фолклорни носии. За декори им служеха автентична софра, вретена, прежди и мотовилки. Родителите също активно помагаха в подготовката на представителната изява. Те донесоха погача, пуканки, ябълки, за да е по-атрактивно представлението на децата им. Изявата събра многобройна публика, а особен интерес предизвикаха танцът с дилаф и чукането на пипер. Музикалният съпровод на тамбура бе от дългогодишния професионален инструменталист на Тракийския ансамбъл и педагог г-жа Нанка Колева.

Творческото студио с ръководител г-жа Мария Александрова представи Музикална чуднотека. Децата от 3. „а“ клас обраха овациите с импровизираните си танци и семпли облекла на фона на безсмъртния хит на Мими Иванова за седемте козлета.

Огромен интерес предизвика и демонстрацията на разпъване и прибиране на палатки от 3. „б“ клас, учениците на който са членове на клуб „Живот сред природата“ с ръководител г-жа Катя Тодорова.

Пети и шести клас показаха своето майсторство в карането на велосипеди. Техен ръкодител е г-н Георги Георгиев. Той бе донесъл и конуси, за да е по-впечатляващо демонстрирането на водачески умения от децата в клуб „Велосипедът – най-популярното превозно следство на планетата“.

Всички ученици прекараха един незабравим следобед в градския парк на Ямбол и с техните представителни изяви бе закрита втората фаза на проект „Твоят час“ на Министерството на образованието и науката.