ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Отбелязваме Националният празник на България – Трети март

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. и се слага начало на Третата българска държава.

Ученици от V „а“ клас изнесоха рецитал пред своите по-малки съучиници, посветен на героите дали живота си за национално освобождение. Рецитираха стихове на Ботев и Вазов, които поддържат жив духа на българина.

На 3 март, отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 139 години от Освобождението на страната ни от османско владичество.

България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Две години по-късно – през 1882 г., Държавният съвет приема „Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество“. В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на „Заключаването на С. Стефанский договор“. 19 февруари 1878 г. стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA