ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Отново успех на национално ниво на ученици от ОУ „П.Р.Славейков“, гр. Ямбол

В ОУ „П.Р.Славейков“, гр. Ямбол от месец октомври 2017г. по Национална програма „С грижа за всеки ученик” – Модул ”Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ по предмета Гражданско образование работи група от 10 ученици от седми клас. Ръководител на екипа е Йорданка Тошкова – ст. учител по биология и химия.
Разработихме проект на тема: „Подай ръка на Дани!“ за нашия съученик Даниел Давалашев от VІ „г“ клас, който от самото раждане е с диагноза „Спина бифида„. При тази диагноза често възниквa пълнa пapaлизa нa дoлнитe kpaйници. Въпреки всички трудности, които му се налага да преодолява, Дани се справя много добре с учебния материал и винаги е усмихнат и лъчезарен и отзивчив. Именно тази оптимистична усмивка ни вдъхнови и мотивира да разработим нашия проект.
Основната цел беше да се научим да споделяме света на хората, различни от нас и да научим повече за проблемите на хората с двигателни увреждания.
Основната задача беше да организираме инициативи, които да доведат до улесняване и разнообразяване на ежедневието на Дани и неговите родители;
С гордост можем да се похвалим, че от благотворителните базари, които организирахме за Коледа и Баба Марта събрахме сумата от 350 лева.
За да не пътува Дани с училищния автобус от началото на м. март с пари от проекта заплащаме пътя му до училище с такси. Нарекохме инициативата „Позвъни и се вози!„.
Възнамеряваме с част от набраните средства да се закупят метални улеи, с помощта на които Дани да може да се придвижва до останалите етажи на училище. Ще бъдем щастливи, ако можем да сбъднем едно от желанията му – да разгледа кабинетите по биология, химия и физика, а догодина (в 7 клас) да учи в тях със своите съученици. В училищния кръг за защита на малки проекти в края на м. февруари поле за изява получиха всички участници, а на ХІ Националната олимпиада по гражданско образование гр. Русе(13-15 април 2018г.) проектът беше блестящо защитен от Красина Димитрова, ученичка от 7 „б“ клас и заслужено завоюва пето място, като се пребори с 20 равностойни проекти от цяла България.

1 2