ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

ОУ „П. Р. Славейков“-Ямбол посрещна пътешественика Росен– Андрей Охеда, посетил 171 държави на 7 континента

Росен-Андрей Охеда е роден в Хавана. Баща му е кубинец, а майка му – българка от Хасково. До петнайсетгодишната си възраст живее по две години в Куба и една в България, като това в голяма степен става определящо животът му да се превърне в пътуване.Първият му полет е на шест месеца, а първото самостоятелно пътуване – на 18 години, когато отива до Прага. Учи астрономия в Москва, но поради антикомунистическа дейност в трети курс кубинското посолство го лишава от стипендията му и възможността да продължи да следва. Росен-Андрей се връща в Хасково и след година емигрира в Канада.

Като във филм в началото мие чинии в италиански ресторант, но решава да се съсредоточи върху изучаването на езика, тегли кредит и започва да учи туризъм. Малко след това се качва на круиз лайнер, започва работа там и лека-полека осъществява мечтата си да обиколи света. Повече от десет години работи по пет или шест месеца, пътувайки, а през останалото време продължава да обикаля света сам. Но дори и това не му е достатъчно и през лятото на 2011-а си взима тригодишна отпуска, за да посети държавите, в които не е бил. И така досега.

Сърдечно и вдъхновено, пътешественикът успя да покаже на седмокласниците светът, събран в 120 минути. Всички  бяха впечатлени от чудесата, които е видял с очите си –  държавата  в Тихия океан, която се намира на 4 -те полукълба- Кирибати, дивната природа на Амазония, райските плажове на Карибите, Малдивите, Сейшелите, връх  Кимиманджаро, фиордите на Нова Зеландия , Великденските острови  …и още, и още места, където  хората трудно могат да посетят.   Интересни са срещите с хората, с техния бит и култура.

Росен-Андрей Охеда е пример за това как човек може да реализира своята детска мечта , когато върви уверено по избрания път, преминава през изпитания, преодолява предизвикателства, не се отказва и вярва в успеха.  Сега изпълнява своята мисия да споделя  впечатления  и открития с учениците, да им показва любовта си към ученето,  да ги вдъхновява да търсят и откриват себе си.  Посланието му към всички нас е: „Вярвайте и следвайте мечтите си!“