ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Парад на природните науки

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 08. 06. 2015г. от 16.00 часа пред хотел „Тунджа“ в гр. Ямбол за втора поредна година се проведе Парад на природните науки, под патронажа на РИО-Ямбол. Парадът премина под мотото „Докосни науката с нас“. Предложени бяха много демонстрации и опити, свързани с физиката, астрономията, химията и биологията. Интересът към природните науки беше провокиран от ученици, които сами бяха демонстраторите. В кътовете по физика и биология имаше представители от ОУ „П. Р. Славейков“.

По физика любознателността предизвикваха Велин Чапкънов, Катя Георгиева, Весела Сивова и Палмира Шидерова, ученици от 7а клас под ръководството на Валентина Живкова, ст. учител по физика и астрономия. С увереност и самочувствие бяха демонстрирани знания за атмосферното налягане, за хидростатичното налягане, закона на Паскал и приложението на светлинните явления. Вярваме, че сме пробудили любознателността и на малките и на големите посетители на парада.

За участие в парада г-жа Йорданка Тошкова, преподавател по биология и здравно образование гласува доверие на екип от ученици от 5 „б“ клас – Атанас Калев, Теодора Динева, Магдалена Чапкънова и помощници за брошурите – Габриела Недева и Мария Йорданова. Петокласниците взеха присърце своята задача и с интусиазъм и плам въведоха зрителите в чудния свят на биологията. Публиката беше възхитена от отличното представяне и от интересно поднесените опити от областта на анатомията на човешкото тяло( за механизъм на дишането, зрителни илюзии, мускулен рефлекс и координация на движенията, за шегите на нашия мозък). От областта на ботаниката отговор получиха въпросите: Дишат ли растенията? Можем ли да видим техните дихателни органи? Как и защо се движи водата в растенията? Как да си боядисаме …цвете? А умеят ли да „спестяват“ растенията? В края на парада се разделихме с пожелание за нови, още по-вълнуващи срещи.