ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Проектът „Фибоначи“

На 02.12.2022 г. учениците от 4.а клас представиха STEAM проект, посветен на Деня на Леонардо Фибоначи по темата за „златното сечение“, редицата на Фибоначи и проявленията ѝ в живата природа. Под ръководството на г-жа Дорина Братанова четвъртокласниците бяха проучили живота на великия математик от 13.век и приноса му към математиката. Подбирането на подходящи материали от интернет беше подкрепено с практически проучвания и наблюдения, доказващи явлението в живата природа, а изложба от рисунки на учениците показа как може да се прилага „златното сечение“ и редицата на числата на Фибоначи в изобразителното изкуство. Учениците представиха резултатите от своята работа пред ръководството на училището.

Класът вече втора учебна година работи по образователния модел 1:1 – „Един ученик – един компютър“, като за всеки ученик е осигурено персонално устройство – хромбук. Ежедневната работа по иновативния модел дава на учениците увереност в своите възможности, всеки час е изпълнен с предизвикателства за нови знания, нови идеи и хрумвания. Обучението е проектно базирано, като в края на всяка задача учениците се стремят да развиват продукта си, уменията и познанията си в различни области и предмети.

Работата по разработването на проекта „Фибоначи“ насочи четвъртокласниците към търсене на красотата в математиката, в природата и в знанието. Учениците използваха интересен подход при изпълнение на задачите като съчетаха изследователска работа с логическо мислене и творческа интерпретация на проучвания проблем.