ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Световният ден против тормоза в училище „Ден на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.
За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест,  организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.
Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това… Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца според официалната статистика се разминава драстично с реалния им брой.
Днес 21.02.2018г. при децата от  четвърти клас беше изнесена лекции от представители на МКБППМН на тема „Толерантност“ и „Не на тормоза в училище“ и отбелязване на предстоящия ден на „Ден на розовата фланелка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

НЕ на тормоза в училище!

В предпоследния четвъртък от февруари 2. „б“ клас подкрепи световната инициатива Ден на розовата фланелка – „Не“ на тормоза в училище. Децата беседваха по темата с класния си ръководител г-жа Тодорова. Александрина Сталева бе донесла за всеки розов балон, върху който децата написаха имената си и своите послания за приятелство. Борислав Генов донесе плакат, който подари на класа. Всички, включително учителите, бяха облечени в подходящо облекло с различни нюанси на розовото. Учeниците нарисуваха розови фланелки, изрязаха ги и заедно украсиха табло против училищния тормоз. Натали Колева и Памела Стоянова бяха подготвили късметчета за всяко дете от класа и отправиха специално послание как да се разбираме по-добре и да станем по-успешни хора в живота. Всички деца направиха голямо сърце, хванати за ръце, а после играха забавни игри с розовите балони в малкия физкултурен салон. Денят започна сериозно и завърши с празнично веселие, което децата, надяваме се, ще помнят дълго.

IMG_20180222_112734 IMG_20180222_131418 IMG_20180222_131642 IMG_20180222_131810