ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Славейковци по пътя на Ботевата чета

На 27.05.2016г. група ученици от 4б клас с класен ръководител Катя Тодорова от ОУ „П.Р.Славейков“ пристигнаха в гр. Козлодуй, за участие в юбилейния 70-ти национален и международен туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“.

Подкрепяни от родители и приятели походниците изминаха безпроблемно и безотказно 120-те км. Път от гр. Козлодуй до връх Околчица. Те взеха участие в тържествата по случай 140г. от Априлското въстание и подвига на Христо Ботев и неговата чета. С интерес проследиха възстановките на слизането на четата на брега на река Дунав и на боя под връх Околчица. Наблюдаваха тържествените проверки при кораба „Радецки“ и на връх Околчица. Положиха цветя на лобното място на Христо Ботев. В разговор с президента г-н Росен Плевнелиев  децата споделиха, че ще се завърнат у дома като по-горди българи. Участниците в похода се възхитиха на зарята през първите три вечери.

Всекидневното построяване и събиране на палатковия лагер стегна дисциплината в групата. Тя представляваше първият блок  в половин километровата колона от 1200 души. Децата бяха малки, за първи път на поход, а преходите – трудни. Към нашата група имаше засилен медиен интерес, а репортерите се „изчакваха“ за снимки и интервюта:  в. „Козлодуй“, радио „Козлодуй“, списание „National geographic“, в. „Ехо“, BTV, Зона Ямбол.

Емоцията бе невероятна за децата, а когато силите ги напуснаха стимули им бяха стихове за Ботев, възрожденски песни и многократно повтаряни от  останалите походници мотивиращи фрази като: „Българино, събуди се!“, „За България – свобода или смърт!“, „Българийо, за тебе, за тебе те умряха!“

Всички снимки разгледайте в Галерия!

Групата се завърна с две награди : 1 място в категория „Екология“ и 2 място в категория „Художествена самодейност“ . Децата получиха подаръци: Автобиография на Райна Княгиня, вестник „Ботев лист“ и майското издание на списание „National geographic“, фланелки и знаменца с логото на похода и национален флаг.

С огромен ентусиазъм пред родителите си децата заявиха, че първият поход по пътя на Ботевата чета няма да е последен. Началото за гр. Ямбол и ОУ“П.Р.Славейков“ е поставено. Ще се опитаме да го превърнем в традиция – традиция за почит към героите, дали живота си свободата на България.