ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Честит празник!

Logo                           ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ “ ПЕТКО РАЧОВ СЛАВЕЙКОВ “ – ЯМБОЛ                     Logo1

               *8600 Ямбол  ул.“Янко Сакъзов“№ 8,(046/ 66 31 17;66 31 18;66 68 59

          e – mail: prs@school­-slaveykov.orghttps://school-slaveykov.org/

 

ИНОВАТИВНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

„ПЕТКО РАЧОВ СЛАВЕЙКОВ“ ПРАЗНУВА

 

Има ли нещо по-хубаво и по-достойно от това да видим, че нашите  мечти са проправили път в душата и сърцето на нашите ученици, че  посятото зрънце на знанието, грижливо обгрижвано, вече дава плодове.

В нашия празничен календар с особено значение е патроният празник. За гордост на всички нас, вече 45 години, с любов и надежда бди духът на Дядо Славейков, чието име носи нашето училище. Преди 194 г. във ВеликоТърново,през един студен ноемврийски ден, се ражда първородният син на Рачо Казанджията. Дошъл на този свят сред болката на робството Петко Славейков израства като звездата на българското Възраждане, за да разсее страха и да всели духа на националното ни самочувствие. Минал през огън и вода, през зандани и гонитби, той ще остане в нашата история като светъл образ на народен учител – будител,  поет и журналист, основоположник на литературата за деца, народен трибун и дипломат… радетел на българщината.

Всяко поколение учители и ученици, оставили тук своите сърца, са творците на историята на училището и създателите на ритуалите и символите. Съхраняваме с почит нашите символи: химна на училището, създаден през 1995г. по текст на Веска Атанасова,тогава учител по български език и литература и до 2009 година директор на училището и Васил Шейтанов, тогава учител по музика, сега ръководител и диригент на духовия оркестър в Ямбол; портрета на  Петко Славейков, нарисуван от художника – учител Атанас Караманов, логото на училището изработено от И.Пачев, художник – учител; герба на училището, изработен от А.Алесксандров художник –учител, както и училищното знаме , извезано с много любов.

Гордеем се с постиженията на нашите талантливи, знаещи и можещи ученици. Те са нашето вдъхновение да приемаме предизвикателствата на времето и да преодоляваме трудностите. Празнуват с чест и достойнство учителите, за които училището е мисия.  Заедно с нас, в радости и трудности, са родителите, които ни подкрепят.

Заедно празнуваме учители, ученици, родители, приятели на ОУ „П.Р.Славейков“.

Нека останем верни на нашия патрон и бъдем истински родолюбци и негови следовници.

”Без просвещение, няма  благосъстояние, а без благосъстояние съществуването на народите всякога е премеждие.”/П.Р.Славейков/

„Приятели, славейкови чада, бъдете вий мечтатели в добро и във беда.”

Честит празник!

 

Илиана Бицова

Директор на ОУ „П.Р.Славейков“ – Ямбол