ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

144 години от обесването на Васил Левски – български революционер и национален герой

144 години от обесването на Васил Левски – български революционер и национален герой

Той е  идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация . Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Левски е заловен от турската полиция на 27 декември 1972 година до Къкринското ханче. Смъртната присъда на Дякона е издадена на 14 януари и потвърдена на 21 януари 1873 година. Минути, преди да затвори очи завинаги, Васил Левски казва: „Аз съм първият, но след мен ще има хиляди… Каквото съм правил, в полза народу е.“ Той вярва до последно, че смъртта му не е напразна и се държи юнашки до последния си миг.

Ученици от V“б“ и  V“г“ класове представиха пред по-малките си съученици  биографични бележки и творби посветени на живота и делото на Васил Левски, с които  развълнуваха всички присъстващи и напомниха  за святото дело на националния герой.

Едва ли има българин, който да не е чувал за този велик човек, революционер и най-вече родолюбец. Затова нека днес сведем глава и почетем паметта на този голям българин, който даде живота си за нас! Поклон, Апостоле!

Снимки разгледайте в Галерия!