ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Вечна памет, Апостоле!

На 19.02.2019 година  се навършват 146, които ни делят от онзи  февруарски вторник на далечната 1873 година, когато в покрайнините на София, под виковете  и ругатните на събраната по заповед на Мизхар паша тълпа, Васил Иванов Кунчев прие причастието си от поп Тодор с думите: „Всичко, каквотосъм сторил, го сторих за Отечеството“, след което беше обесен.

Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от османско владичество.

Присъдата на Васил Левяски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник.

В ОУ“П. Р. Славейков“гр. Ямбол, ученици от 5 „г“ клас почетоха паметта , делото и саможертвата на Васил Левски, като представиха пред учениците от 5-тите класове  кратки бележки от живота и дейността , както и творби посветени на Апостола на свободата.

1 2 3