ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Ден на числото „Пи“

Отбелязването на Международния ден на математиката и Деня на числото Пи в ОУ “П. Р. Славейков” се превърна в интересно математическо преживяване. Дейностите, които учителите по математика Райна Димитрова и Ирина Станчева организираха бяха съобразени с международното мото “Математика за всички”.

За учениците от V – те класове беше подготвена математическата игра „Escape room”. В нея те бяха разделени на отбори и всеки отбор беше „заключен“ в “Escape room“. За да разбият трите катинара те трябваше да решават трудни задачи от умножение и деление на десетични дроби, да преминат през сложни лабиринти и загадки.

За учениците от VI – те класове имаха математическата игра “На лов за математика”. В нея шестокласниците, разделени в малки отбори заедно търсеха интересни математически елементи от списък. След като ги откриха, учениците ги снимаха. Разполагаха с определена зона за търсене и ограничено време. Чрез играта те се превърнаха в откриватели, които погледнаха на заобикалящата ни среда от математическа гледна точка. По този начин се провокира творческата им мисъл.

Шестокласниците също така изработиха презентации и табла с интересни факти за числото Пи, които бяха изложени в училище.