ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Незабравимо пътешествие в миналото: Ученици от 4 клас посетиха град Котел

Незабравимо пътешествие в миналото: Ученици от 4 клас посетиха град Котел

В петък, 2 юни, учениците от 4.а и 4.б клас на ОУ “Петко Рачов Славейков“, гр. Ямбол се отправиха на вълнуващо пътешествие в миналото, разглеждайки историческите забележителности на град Котел. Тази екскурзия даде възможност на децата да научат повече за богатата история на града и да разгледат някои от неговите забележителности. Това беше едно образователно и забавно приключение, което ще помним дълго време.

Първата спирка от нашето пътешествие беше Пантеонът на котленските възрожденци. Учениците бяха развълнувани да видят тази сграда с интересна архитектура, която се намира в центъра на града. Те научиха, че Пантеонът е символ на град Котел и част от неговата богата култура и история. Научиха за значимите личности и събития от българската история и какво усещане за почит и величие създава това място.

След това посетихме Кьорпеевата къща – исторически музей, в който са представени народни носии и предмети от бита на хората в миналото. Четвъртокласниците научиха как нашите предци са живеели и работили и как традициите се предават от поколение на поколение.

Следващата ни спирка беше Галатанското училище, което е архитектурен паметник от 1869 г. и представлява двуетажна къща, която по време на Възраждането е била център на просветната дейност. Намира се в стария квартал на гр. Котел – Галата. Галатанското училище е единствената обществена сграда, оцеляла след пожара от 1894 г. и в нея през 1992г е уредена експозиция от прочутите котленски килими.

На 2 юни, по време на посещението на учениците от 4.а и 4.б клас в град Котел, те отдадоха почит на българския революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това беше важен момент от посещението им, по време на което те изразиха своето уважение и признателност към борците за свободата на България. Точно в 12:00 часа учениците се събраха пред паметника на Раковски в центъра на града. С двуминутно мълчание по време на воя на сирените, те отдадоха почит пред паметта на нашите исторически герои и борбата за свободата на България.

Тази част от посещението им позволи на учениците да се доближат до историческото наследство, да се запознаят с делото на българските герои и да се вдъхновят от тяхната смелост и патриотизъм.

Top of Form

След разглеждането на историческите забележителности, учениците се отправиха към Природонаучния музей, където имаха възможност да се запознаят с богатството на природата. Богатата музейна експозиция разполага с над 30 000 вида, които показват природното разнообразие в региона. Експозицията е организирана на екологични принципи и заема площ от 1000 кв. м., което нарежда Природонаучния музей на второ място по големина след този в Букурещ. Показани са начина на живот и местообитанията на отделни животински видове в среда, пресъздаваща естествената им природа. Изложени са редки видове застрашени от изчезване като: дропла, черен лешояд, черен щъркел, скален орел, видра, кафява мечка. Особен интерес представляват дарените кралски пингвин, мангуста, крокодил и др. Разходката на учениците през експозициите ги насочи към по-дълбоко разбиране на връзката между природата и околната среда.

След наситените с познания за историята и природата посещения, учениците отпочинаха и играха в красивия парк, който се намира в непосредствена близост до природонаучния музей.

Посещението на учениците от 4.а и 4.б клас в град Котел на 2 юни беше изключително образователно и забавно преживяване. Те имаха възможността да се потопят в богатата история на града, да се насладят на културните му забележителности, да се запознаят с богатството на природата в музея и да се забавляват в парка. Това изживяване ще остане в паметта на учениците за дълго време.